Delen

Aan tafel in 1-2-3 euro (i.s.m. Colruyt Group)

Gezonde en gevarieerde voeding draagt bij tot een evenwichtige levensstijl, maar voor mensen in armoede is evenwichtige voeding kopen niet altijd haalbaar. 

Het project ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’ richt zich op gezinnen met kinderen die het financieel moeilijk hebben, maar die toch gezond en gevarieerd willen koken. Mensen in armoede worden via het OCMW doorverwezen naar de sociale kruidenier van vzw Goed Gevoel. Het project ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’ gaat breder. Met dit project wil men mensen bereiken voor wie de stap naar de sociale kruidenier te groot of praktisch niet haalbaar is, zoals werkende mensen met financiële problemen, alleenstaande ouders met kinderen, … Het OCMW van Lier werkt hiervoor samen met Colruyt Group.

Een OCMW-medewerker informeert mogelijke deelnemers over het project. Zij kunnen dan vrijwillig beslissen om al dan niet deel te nemen. Na inschrijving ontvangen ze tweewekelijks een receptenboekje met zes eenvoudige en gevarieerde recepten. Ieder recept kost de deelnemer maximaal 1, 2 of 3 euro per portie. De recepten zijn telkens uitgewerkt voor 3 grote porties en berekend op de aankoop van een volledige verpakking van een product. Er wordt gewerkt met seizoensproducten en voor kinderen staan er tips in om te helpen met koken. Bovendien wordt er gebruik gemaakt van visuele voorbeelden om de juiste producten in de winkel te herkennen.

Door het laten scannen van hun Xtra-kaart hebben de deelnemers een garantie dat deze recepten hun nooit meer dan 1,2 of 3 euro per portie kosten gedurende een periode van 2 weken. Deze prijsgarantie is verbonden aan de persoonlijke Xtra-kaart waardoor men volledig anoniem blijft aan de kassa. Tevens zijn er per trimester gratis handige producten te verkrijgen zoals bijvoorbeeld een brooddoos of schilmesje.

 

Dit project is ontstaan uit een samenwerking van Colruyt Group met het OCMW van Kortrijk en daarna verder uitgerold in andere gemeenten en steden.

Uitgelicht

OCMW Lier - Sociale Dienstverlening

Het departement sociale dienstverlening organiseert een divers hulpverleningsaanbod: van algemene maatschappelijke begeleiding, over beheer van schuldenproblemen, trajectbegeleiding, hulpverlening bij woonproblemen,...

lees verder