Delen

Stamboomonderzoek

stamboomWie onwetend blijft van wat er voor zijn geboorte gebeurde, blijft altijd een kind. Want wat is een mensenleven waard, als het niet is verweven met het leven van onze voorvaderen in de annalen van de geschiedenis? Cicero, Orator, 46 voor Chr.

Genealogie of stamboomonderzoek is populair. Steeds meer mensen gaan op zoek naar hun familiegeschiedenis. Genealogisch onderzoek is bijzonder boeiend: waar komen mijn voorouders vandaan? Wat deden zij voor de kost? Waar woonden zij? Wat waren hun leefomstandigheden?

Wie zijn of haar stamboom wil opmaken zit ongetwijfeld met een aantal vragen: hoe en waar beginnen? Wat kan ik vinden en waar? Hoe ver kan ik terug in de tijd? Wie kan mij helpen? In feite is het niet moeilijk, maar alleen een kwestie van weten waar je moet zoeken en hoe je je gegevens ordent. Bovendien is stamboomonderzoek zeker geen dure hobby waarbij je je van archief naar archief moet verplaatsen of moet betalen voor opzoekingen. Integendeel, heel veel archieven kan je gewoon thuis gratis raadplegen via internet.

Walter Sluydts, vrijwilliger-medewerker van archief Lier (stad en OCMW), neemt je graag even mee in zijn genealogische teletijdmachine. In februari en maart gaf hij een alvast een eerste uiteenzetting in de dienstencentra over stamboomonderzoek.
Ben je benieuwd naar wat er verteld is? Dan kan je dit nalezen in deze samenvatting.
 

Uitgelicht

Stamboom voor beginners ...

Dienstencentrum De Rosmolen

Pettendonk 37/1, 2500 Lier
tel. 03 488 63 88

lees verder

Dienstencentrum De Waaier

Dorpsstraat 111, 2500 Koningshooikt
tel. 03 481 61 05

lees verder