Delen

Boodschappendienst

OCMW Lier werkt aan een proefproject ‘boodschappendienst’ dat het oude aanbod van de boodschappendienst vervangt.

Vroeger konden hulpbehoevende senioren, mensen met een handicap en chronisch zieken een beroep doen op een wijk-werker om samen te gaan winkelen of de wijk-werker in opdracht voor hen laten winkelen. Via het stelsel Wijk-werken kunnen werkzoekenden bij de VDAB met gebrek aan recente werkervaring die nog niet in het gewone arbeidscircuit terechtkunnen, als wijk-werker tijdelijk werkervaring opdoen in een laagdrempelige werkomgeving dicht bij huis.

Omdat winkelen ook als een sociale activiteit op zich kan gezien worden, werd bekeken om de boodschappendienst anders te organiseren. Voortaan kunnen senioren ouder dan 75 jaar of personen die een erkenning hebben van een beperking via de federale overheid samen gaan winkelen. Dit aanbod om boodschappen te doen in groep aan mensen die dit niet (meer) zelfstandig kunnen of hiervoor geen begeleiding van mantelzorgers of (thuiszorg)diensten hebben, versterkt hun sociale netwerk. Bovendien leren nieuwe gebruikers zo ook de dienstencentra en hun aanbod kennen.

'Winkeluitstap' vanuit de dienstencentra

Op een vaste dag in de week organiseren dienstencentra De Kroon, De Rosmolen en Het Schoppeke een ‘winkeluitstap’. Deelnemers kunnen een beroep doen op de gratis vervoerdienst naar het dienstencentrum om van daaruit samen met het busje van stad en OCMW Lier naar Colruyt te gaan om er boodschappen te doen. Gebruikers worden na het winkelen naar huis gebracht.

Inschrijven

Inschrijven kan tot uiterlijk vrijdag 12 uur in DC De Rosmolen. Gebruikers betalen 3 euro (= 2 ritten op beurtenkaart).
 

Dit proefproject loopt van 1 januari tot 30 juni 2019.

Er zal worden nagegaan of dit aanbod in een volgende fase kan gekoppeld worden aan een boodschappendienst ‘Collect & co’ in samenwerking met de lokale handelaars.

Uitgelicht