Delen

Praatcafé "Kank er eens over klappen"

kank er eens over klappenPraatcafés voor mensen met kanker en hun naasten

Tijdens een praatcafé komen we samen en geven we informatie.
Daarna is er tijd en ruimte voor vragen en uitwisseling van ervaringen.
Je kan er gemakkelijk contact met elkaar leggen en zo lotgenoten ontmoeten.

Waar en wanneer?

telkens van 14 tot 16 uur
in zaal Collibrant (achter bib), Deensestraat 6-7, Lier

Inschrijven?

Deze praatcafés worden gratis aangeboden.
Graag vooraf inschrijven, telefonisch of via mail met vermelding van het praatcafé waaraan je wil deelnemen.
• telefonisch: 03 8000 300
• via mail: welzijn@lier.be

Het praatcafé van 22 februari wordt geannuleerd.

donderdag 22 februari: Werken na kanker – hoe pak ik dat aan?

Sprekers Annelies Van Brussel & Wim Geluykens

Weer aan het werk gaan na kanker is geen evidentie. Heel wat mensen ervaren drempels en zitten met vragen, twijfels en onzekerheden: ‘Ik wil weer aan het werk gaan. Hoe pak ik dit aan?’, ‘Wie moet toestemming geven voor een werkhervatting?’, ‘Ik heb nog last van nevenwerkingen. Hoe zullen mijn collega’s en werkgever hierop reageren?’, ‘Ik kreeg mijn ontslag tijdens mijn ziekteperiode. Hoe start ik met de zoektocht naar een nieuwe job?’, ‘Vertel ik in een sollicitatiegesprek dat ik een kankerbehandeling gehad heb?’ …Annelies Van Brussel, jobcoach en Wim Geluykens, jurist, brengen u graag op de hoogte van de mogelijkheden in alle aspecten van de werkhervatting.

Er zijn vrijwilligers van Kom op tegen Kanker aanwezig. U kunt bij hen terecht voor info of voor een luisterend oor.

dinsdag 17 april: Hoe vertel ik het de (klein)kinderen? Hoe vertel ik het de (groot)ouders? Hoe ga ik om met hun reacties?

Spreker Sara Plessers

Als we geconfronteerd worden met kanker, moeten we niet enkel trachten dit zelf te verwerken. Deze ziekte heeft ook invloed op ons gezin en onze familie. Ook zij zijn ongerust en zitten met vragen. Ongewild verandert deze ziekte ook hun leven. Het liefst willen we onze geliefden zo veel mogeli­jk beschermen en hen ons leed besparen. Toch kan samen praten ook voor veel duidelijkheid en geruststelling zorgen.

Aan de hand van eigen ervaringen en kennis van ontwikke­lingspsychologie leidt Sara Plessers, oncopsychologe een gesprek over ‘samen praten over kanker’.

Er zijn vrijwilligers van Kom op tegen Kanker aanwezig. U kunt bij hen terecht voor info of voor een luisterend oor.

dinsdag 12 juni: Het belang van bewegen bij en na kanker en oncorevalidatie

Sprekers Dr. Gorris + kinesitherapeut, gespecialiseerd in onco-revalidatie

Hoe meer behandelingen, hoe meer de vermoeidheid kan toenemen en des te meer men de neiging heeft om te gaan rusten. Daardoor daalt de fysieke fitheid en worden spieren nog slapper, alles wordt zwaar om te doen, waardoor de vermoeidheid nog gaat toenemen. Wilt u meer te weten komen over hoe dit in zijn werk gaat en wat u eraan kan doen? Tijdens dit praatcafé wordt ingegaan op de positieve invloed van bewegen. U komt er ook alles te weten over hoe regelmatig bewegen kan helpen om actief te blijven en uw energiepeil te verhogen. Ook tijdens de behandeling is het vaak mogelijk om te blijven bewegen. Het praatcafé wordt gebracht door Dr. Gorris en een kinesitherapeut gespecialiseerd in oncorevalidatie.

Er zijn vrijwilligers van Kom op tegen Kanker aanwezig. U kunt bij hen terecht voor info of voor een luisterend oor.

donderdag 11 oktober: Koffiemoment

Sprekers Zorgvrijwilligers

Tijdens een koffiemoment kunnen mensen die kanker (gehad) hebben terecht voor een informele babbel bij een kopje koffie of thee onder lotgenoten. Tijdens dit ontmoetingsmoment staan gezellig samenzijn en ontspanning centraal. Lotgenoten begrijpen elkaar vaak met weinig woorden. Er gewoon voor elkaar zijn, betekent al heel wat. Het koffiemoment wordt ondersteund door ervaren zorgvrijwilligers van Kom op tegen Kanker. Voor deze activiteit hoeft u niet in te schrijven.

dinsdag 11 december: Palliatieve zorg en levenseindevragen

Spreker Joke Wuyts

Voor wie nadenkt over zijn eigen levenseinde of dat van geliefden, rijzen al gauw tal van vragen. Met wie kan ik in alle openheid mijn wensen en onzekerheden bespreken? Als ik wens te sterven, zal er met mijn beslissing rekening gehouden worden? Als ik op voorhand neerschrijf dat ik niet wil leven als een plant, zal dat document geldigheid bezitten? Op welke arts kan ik een beroep doen? Hoe kan ik mijn partner, ouders, het best bijstaan in hun levenseinde-vragen. Tijdens dit praatcafé brengt een Vrijzinnig humanistisch consulent van het Huis van de Mens nuttige informatie over patiëntenrechten en toekomstige zorgplanning en wordt ook stilgestaan bij begrippen als ‘palliatieve sedatie’ en ‘euthanasie’.

Er zijn vrijwilligers van Kom op tegen Kanker aanwezig. U kunt bij hen terecht voor info of voor een luisterend oor.

Uitgelicht

Folder praatcafé Lier - Kank er eens over klappen

Tot innerlijke rust komen

Cursus met ontspanningsoefeningen voor mensen met kanker

lees verder

Als vrijwillger de groepsmomenten ondersteunen

Als vrijwilliger in het ziekenhuis